Podgorica és Cetinje #Montenegró
2021. szeptember 03. írta: KittiAdventures

Podgorica és Cetinje #Montenegró

Podgorica és Cetinje. Miért fontos ez a két város Montenegró életében? Podgorica a jelenlegi főváros, Cetinje pedig régen volt a főváros. Ám erről majd később, most nézzük meg Podgoricát egy kicsit.

Podgorica felé autóztunk. Tudtuk, hogy a hegyek között találjuk, így nem a megszokott hangulatú város lesz, mint amikkel korábban találkoztunk. Podgorica ugyanis egy igazi nyüzsgő nagyváros, tele épületekkel, utakkal, autókkal. Az ország közel egyharmad lakossága itt él, ami tudjuk, hogy nem túl sok.

1878-ban ismerték el Montenegrót önálló királyságnak, ekkor lett Podgorica a székhelye, de a város nevét már a római korban is emlegetik emlékek. 1916-18 között a város az Osztrák-Magyar Monarchia része volt, majd egyesültek Szerbiával és a jugoszláv államfő (Tito) után, annak tiszteletére Titográdnak keresztelték át. Végül 1992-ben kapta vissza újra a Podgorica nevet.

Podgoricába leginkább a Niagara nevű vízesés miatt érkeztünk. Ám a száraz időszaknak köszönhetően sajnos most nem mutatta meg milyen szép is tud ő lenni. (Ha rákeresünk, hogy niagara falls montenegro, megcsodálhatjuk, vízbő hozamok idején.)

Mindenesetre, a meder így is gyönyörű volt.

img_20210811_135636.jpg

img_20210811_135519.jpg

 (sajnos... ahogy a kép sarkában láthattuk... hiába van kihelyezve sok kuka...) 

Éés akkor nézzük meg Cetinjét. Ez a város volt Montenegró első fővárosa. Sétálgattunk az utcákon egyet. Azt kell mondjam, meglepően hangulatos kisváros. Nagyon kevés ember sétálgatott velünk együtt, nincs tömeg, kellemes a levegő és egy baromi jó kis hely. Valószínűleg betérünk még ide máskor is.

Amit megnéztünk, és nagyon szép volt, az a Monostor. 1724 óta őrzi jelenlegi formáját, miután korábban többször is lerombolták.

cetinje2_0.jpg

Plusz egy érdekesség: Cetinje Európa legcsapadékosabb városa. Éves szinten 4000 milliméter eső esik az itt lakók szeretett kis városára.

Szerencsére mi szép időben láthattuk.

cetinje.jpg

Mindenesetre, ha választani kellene két főváros versenyében. Cetinje lenne nálam a nyerő. A nugodtságával, a természetközeliségével és a rengeteg fával, és gyönyörű hegyekkel. 

Ti milyen városban élnétek szívesebben? 

Olyanban, mint Cetinje, tele fával, csönddel, nyugalommal.

Vagy olyanban, mint Podgorica? 

Sok-sok autóval, nyüzsgéssel, kevesebb fával, olyan igazi nagyvárosi hangulatban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kittisadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr4816678366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása