Lipa-barlang  #Montenegró
2021. szeptember 07. írta: KittiAdventures

Lipa-barlang #Montenegró

1629058984700.jpg

 

Elindultunk a Lipa-barlang felé. Szerettünk volna a 10 órási turnussal bemenni a barlangba, mert azt olvastuk, hogy reggel még nincsenek sokan. Tényleg így volt. Alig volt ember mikor odaértünk a jegypénztárhoz, parkolóhoz. (Bezzeg mikor visszaértünk a barlangból, már tele volt a parkoló minden egyes pontja.)

A barlang minden nap nyitva van, és két túrát lehet választani. Van egy egy órás, laza sétás és a másik egy extrém kúszás-mászással megspékelt kaland. Mi az egy órás betekintésen vettünk most részt. A belépő 10,90 euró/fő volt. Az ár a parkolási és a kisvonat díját is tartalmazza, valamint az idegenvezetést. Ugyanis, a barlang bejárata nem a jegypénztár közelében van. Beültünk egy kisvonatba és elindultunk a bejárathoz. Olyan keskeny úton haladtunk végig a hegyoldalban, hogy épp elfért a kisvonat. Rendőr kísérte végig a vonatot, hogy ha esetleg autó jön, akkor se legyen gond.

1629058677623.jpg

1629058716829.jpg

A bejáraton már áramlott ki a hideg levegő. Készültünk pulcsival, mert már megjártuk tavaly az Aggteleki cseppkőbarlangot, így tapasztalatból tudtuk, hogy bizony kelleni fog, ahogy a zárt cipő is. Mindezek ellenére volt aki strandpapucs, rövidnadrág és póló kombóban jött el barlangot nézni. Azt hiszem, nem volt melege odabenn. :D

Angol idegenvezető vitt minket körbe a barlangban. Elmondta a barlang történetét, hogy hogyan fedezték fel, hogy bent mindenféle állatok laktak, még medvével is találkoztak, majd mindenhol megmutatta, hogy milyen cseppköveket hoztak létre az évszázadok, évezredek. Mint tudjuk, nagyon lassan jönnek létre és rakódnak le az ásványok, ahhoz hogy kialakuljanak a cseppkövek. Valamint az is fontos, hogy ne érjünk hozzájuk, mert a bőrünkön lévő zsírréteg, örökre megállíthatja a növekedést.

1629058885911.jpg

1629058754480.jpg

 

Nagyon szeretem az ilyen helyeket. Az akusztikát persze itt is ki kellett próbálni. :D Az egyik „termet” itt is használják koncertekre. Valamint megtudtuk azt is, hogy még divatbemutatókat is rendeznek odabent. Gyanítom nem fürdőruhabemutatót tartanak odabent. :D

A Lipa-Cave-nek saját honlapja van, ahol minden fontos információt megtalálhatunk, ha szeretnénk ide ellátogatni.

Azt is megtudhattuk, hogy a világon csak itt él a lipa-rák, mely az egyik kis tavacskában található. Ezt a kis állatkát azok megtekinthetik, akik az extrém túrát választják. Nekünk pedig volt olyan szerencsénk, hogy ugyan nem élőben, de felvételről megtekinthettük ezt az apró kis fehér állatkát.

1629058814755.jpg

1629058677623dca.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kittisadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr4416681316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása